Sportadatbank Hírlevél

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Hírdetések

 

Bozsik program 2011-2012

Kép: 

öbb hónapos előkészületi munka után alközponti tornákkal, valamint kiemelt tehetségek edzéseivel a héten rajtol az OTP-Mol Bozsik program. A két cég rendkívül komoly összeggel támogatja az újra indított Bozsik-programot, amelynek éves költségvetése így meghaladja az egy milliárd forintot.

 

A program a nevét az aranycsapat jobbfedezetéről, a 101-szeres magyar válogatott Bozsik Józsefről (1925-1978) kapta. Az olimpiai bajnok (1952) és világbajnoki ezüstérmes (1954), az ötvenes években rendkívüli népszerűségnek örvendő sportoló 1974-ben a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya is volt. Klubszinten végig hűséges maradt a Honvédhoz, ahol 19 évet húzott le.

A 2011-ben újraindított, Both József által vezetett Bozsik program legfontosabb feladata, hogy a gyerekek megszeressék a focit illetve megtalálja és eljuttathatja a tehetségeket a legkisebb faluból is a magyar válogatottba. Azt is várják az illetékesek ettől a többlépcsős rendszertől, hogy a tudatosan tervezett és széles körben menedzselt utánpótlás-nevelés révén hamarosan a mainál is sokkal több tehetséges fiatal futballista kerül a pályákra, és ez belátható időn belül érezhető javulást jelent a hazai labdarúgás színvonalában. Az első korosztály akár 4-5 éven belül odakerülhet a magyar profi osztályokba. Az országos labdarúgó utánpótlás-nevelési programban összesen 20 megye (egészen pontosan 19 megye plusz Budapest), 62 alközpont, valamint 200 körzet mintegy 1000 sportszervezete vesz részt.

 

 

A Bozsik program már harmadszor vette kezdetét. Először 2002-ben indult el, ám egy évvel később anyagi gondok miatt félbeszakadt, a második ütemet 2004 októberében szintén az OTP és a Mol komoly támogatásával indították be és ugyan 2005-ben az UEFA az "Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programja" címmel tüntette ki, egy évre rá a támogatók visszalépése miatt mégis megszűnt. Csányi Sándor tavalyi hivatalba lépését követően első intézkedései egyikeként ismét életre hívta a tehetségkutató programot. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az egyesületi és intézményi programot egyaránt magába foglaló Bozsik program verseny és képzési rendszer kialakítása megfelel az UEFA és a FIFA szakmai követelményének. Ennek jól látható jele, hogy csak megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek dolgozhatnak a gyerekekkel a programon belül.